Thursday, August 13, 2009

BENGKEL BONSAI DI DANGA BAY , JOHOR 2009














Gambar2 di atas adalah pokok asam jawa kepunyaan seorang ahli PSBK yg akan di ubahsuai.Gambar ke 10 & 11 adalah pandangan depan dan belakang, manakala gambar ke 12 adalah simulasi masa depan pokok asam itu. Gambar ke 13 & 14 adalah pandangan depan dan belakang pokok asam yang telah siap diubahsuai.

10 comments:

mizan said...

as kum a.yie. boleh tak jelaskan kenapa pokok kemuning meranting

mizan said...

a.yie. boleh tak pokok cucur atap digali di buang tanah 100 peratus? berapa lama tempoh dia bertahan sebelum kita tanam atau rendam dalam air? makasih.

bonsaiblok15 said...

salam....
a.yie saya nak mintak pendapat sikit..saya ni baru je nak join geng2 bonsai. so disini saya nak tanya pendapat a.yie tentang bagaimana saya nak potong @ membonsaikan pokok bebuas yang saya baru je gali ni.untuk tatapan a.yie disini saya sertakan alamat blog untuk a.yie tengok2 gambar pokok tu.ni alamatnyer
http://bonsaiblok15.blogspot.com/.
kalu a.yie bole lakarkan sikit gambar rajahnye lagi baik..ten q

Mat Yie said...

Salam Mizan,

Banyak sebab pokok kemuning meranting. Kebanyakkannya berpunca dari masalah tanah, cuba rujuk ke older post ada byk a.yie jelaskan berkenaan kemuning.
Cucur atap boleh digali dgn tiada tanah 100% tetapi mestilah dibasahi @ direndam sebelum di bawa pulang selepas gali. Cucur atap boleh direndam selama hampir 3 bulan di dalam air, sebaiknya apabila pulang terus tanam saja.

Mat Yie said...

Salam bonsaiblok15,
Anda berada di area mana?
Kalau boleh a.yie mahu melihat gambar pokok itu dlm pandangan 4 sisi iaitu depan, belakang, kanan dan kiri.

bonsaiblok15 said...

salam, a.yie
ok ...saya dah upload gambar dari depan kiri kanan dan belakang pokok bebuas tu...
oh ya... saya tinggal di perlis 15 minit dari pekan padang besar...
http://bonsaiblok15.blogspot.com/

Otromen Taro said...

tunjuk ajar tu tunjar ajar la jugak ek...persatuan org kita dah tubuh ni support la sikit ek...ari tu janji nak masuk PSBK bila dah jumpa sipu bohori, tapi bila dah jumpa buat2 lupa la pulak....ek!

MB Johor sudah....tunggu & tengok je ek ya, PSBK akan approach PM pulak...tak cayer??? Jangan sampai nyesal la ek ya...ek tak masuk PSBK pun takperr...PSBK tak rugi pun...

zamrizal said...

hai otomang....

bukan xkota janji...tapi pulus mase tu xdak.....aku ada bagtau a yie ari 2.jgn takut aku mesti join...kita kawan2 xmau lawan .kalo pm join aku tumpang bangga woo....

Otromen Taro said...

Ooooo gitu ye ek....wokey,wokey,wokey...aku tunggu...

zam.enol.arep said...

selamat hari raya sahabat2 bonsai ku...............