Wednesday, December 9, 2009

THAI BONSAI 2009 ABFF The 3rd ABFF Convention & Exhibition On 1-5 Dec 2009

Salam sejahtera buat semua peminat bonsai tanahair.

Saya memohon maaf kerana tidak mengambil semua gambar bonsai yg dipertandingkan. Ini disebabkan oleh keadaan cuaca yg amat panas. Lagipun pada pandangan saya bonsai-bonsai yg lain itu adalah biasa biasa sahaja.
Bagi saya bonsai di Thailand masih lagi di peringkat lama dan tidak ada banyak perubahan. Memang kebanyakkan bonsai mereka nampak matang tetapi 90% bonsainya terdiri dari pokok gaya formal dan semua canopy berbentuk mushroom.
Gambar yg saya ambil di bawah ada sedikit pembaharuan yg saya kira dapat kita semua kongsi menghayatinya.
Terima kasih dan jumpa lagi.


di pintu masuk pertandingan.


di antara nursery yg mengadakan jualan di tempat pertandingan (lebih kurang 50 gerai yg ada)


pemandangan di tempat pertandingan yg luas dan panas terik walaupun disediakan payung tetapi masih tidak dapat menahan keperitan kulit.


Demonstrasi oleh Master Robert.


Pokok bebuas yg siap demo...


dari kiri Shifu Robert Steven, Prof Amy Liang, Mat Yie dan Shifu Saw Yik selepas demonstrasi pokok bebuas.
Bersama shifu dari India Mr Suraj Syah dan Mrs Ruppa Syah.

2 comments:

Noryadi said...

Saya mendapat info dari committee MBSS bahawa secara keseluruhannya, kemajuan seni bonsai di negara tersebut masih berada 5 tahun di belakang seni bonsai di negara kita.

joe pdrm said...

a'kum abe yie..saya dah lama mengikuti perkembangan blog abe yie ini.. borang pbsk dah ambik aritu tapi x isi lagi... ingin kemukakan cadangan buat persatuan supaya boleh kiranya mendaftar ahli secara online kerana ini akan meluaskan lagi pengaruh PBSK diseluruh MALAYSIA disamping memudahkan lagi peminat yang sememangnya ramai diluar sana namun kesuntukan masa untuk mendapatkan borang persatuan PBSK.. sekian..