Thursday, January 15, 2009

BERUAS - PREMNA MICROPHYLLA - SANCANG


Pandangan depan dan belakang sebelum ubahsuai.


Selepas ubahsuai dan simulasi pokok.

20 comments:

Noryadi said...

Wow,perdahanan pokok tua, material pun well trained. Overall,cantik berseni.

Impian Cheng Chen Kung akan menjadi realiti nanti...

Syah said...

Tak dapat di nafikan kehebatan sifu A.Yie.....Ni pokok kawin jugak ke A.Yie?Boleh tak tunjukkan kat mana tempat kawinnya?

SM Adi...
Insyaallah lepas tahun baru cina nanti saya ke Semenyih....

zamrizal said...

cantiknye A.Yie.....xtercapai dek akal saye ni.....Syabas bang...xsabar nak lihat ianya siap spenuhnye..

Pak Sulis Mirten said...

Mas zamrizal,dimana rumahnya MAs? Syah udah maw masuk persatuwan bonsai cabang Kelantan,,,kapan Mas zamrizal maw masuk sama ya?

ust anuar said...

Assalamualaikum Abg Yie
hebat dan menarik sketch tu
lagu mana ambo nok ata gambor satu nok suruh abg yie sketch

Otromen Taro said...

Oooo Sifu Yie, ambo nok tanyo sket nih....manonyo namo ustak anua tu dale senarai PSBK? Nombo brapo weh? Ambo tok napok pun namo dio?????

.....aiii,letih-letih.

zamrizal said...

salam bang Mat Yie...

saya sudah emailkan gambar pkok bonsai saye yg xseberape ni....mintak tunjuk ajar abg ye...

zamrizal said...

salam pak sulis.....

saye orang muar johor.....saye memang minat nak masuk persatuan bonsai ni...nak tambah saudara2 sebonsai....

Pak Sulis Mirten said...

Bagos Zamrizal. Usah dilambatin jika udah suka. Ngak sulit maw masuk keanggotaan PBK. Umpama aq,titip aja uang lewat nomor rekening sipu Bohori,udah jadi anggotanya PBK. Bicara pun bisa jadi lebih mesra kiranya kamu bersama menyokong usaha usaha PBK. Aq ini cuma maw kalian jadi utuh dan bersama menaikan nama kita Indonesia dan Malaysia. Kapan maw jadi anggotanya Mas?

zamrizal said...

hai abg yie....

saye ni org muar johor mcmane care yang senang nak daftar ahli PBK...nak joinla..

Mat Yie said...

Hai Rizal,
Terima kasih kerana berminat utk join PSBK, cara nya mudah aje. Rizal cuma perlu hantar nama penuh, alamat lengkap, no ic, no hp(yg ni penting) dan pekerjaan.
Yuran penyertaan Rizal boleh Bank In ke Akaun OCBC ~1552018307~. Yuran penyertaan sebanyak RM160 untuk seumur hidup atau yuran permulaan sebanyak RM30 dan kena renew setiap tahun sebanyak RM20.
Terpulang kepada Rizal untuk memilihnya. Terima kasih.

Ruzi said...

As'kum... Abg Yie..

Kalau tak menjadi keberatan pada Abg Yie...

Saya teringin sangat nk tengok Simulation beruas yang gambarnya ada kat dlm blog "BonsaiKita" :)

Mat Yie said...

Hai Ruzi, Simulasi beruas sudah ada kat dlm MYG, cuba ke older post.

zamrizal said...

trime kasih Abg Yie..

InsyaAllah dalam masa terdekat saya akan join PSBK.

zamrizal said...

salam Abg Yie..

Mintak tipsla mcmane nak repot kemuning.....gawat sungguh ekonomi skarang ni....dah terase tompiasnye...nsb baik ada bonsai penenang jiwa....

Mat Yie said...

Wassalam Rizal,

Cara Merepot Kemuning. Cara ini adalah dari pengalaman A. Yie.

1~ Buang semua daun sampai botak.
2~ Tunggu sampai keluar pucuk, tapi jangan sampai pucuk terbuka.
3~ Tanah lama boleh dibuang semua ataupun ditinggalkan 30%. Gunakan tanah baru 60% + pasir 40%.
4~ Akar boleh dipotong, akar rambu seeloknya dibuang semuanya.
5~ Sebaiknya kemuning direpot setahun sekali ataupun jangan lebih dari dua tahun.
6~ Letak di tempat teduh sampai semua pucuknya sudah terbuka baru diajar kena cahaya matahari.

Kalau tidak dibuang daun, kebiasaannya akan ada dahan atau ranting yg akan meranting.

zamrizal said...

Terima kasih Abg Yie....

saya dah mendapat ilmu baru....patutla selame ni kemuning saye selalu meranting.....

zamrizal said...

Abg yie...

bila tarikh terbaru pertandingan bonsai akan diadakan dan dimane....xsbola nak tunggu pertandingannye...bleh bersemuka kenal2 dan join persatuan...

zamrizal said...

salam Abg Yie...

nak tanyela....buxus ni nak kne selalu prunnig ke....bila tempohnye...

Mat Yie said...

Hai Rizal,
Bagi Buxus yg telah siap pucuk barunya haruslah dipruning jika ianya telah melebihi drpd yg dikehendaki.